Aktuális | Történet | Elmélet | SNB Szövettség | Trükkök | Versenyek | Adattár | Apró | Pályák | Képtár | Fórum | Kapcsolat |


Szia .
[kilépés] [adataid]

OKTATÁS

Bemelegítés
A kezdoktol a haladókig nagyon fontos a bemelegítés, mert ez teszi a sortolót képessé a magas szintu teljesítményre. A hideg elgémberedett izmok sokkal merevebbek és ezzel megno a sérülésveszély. Az izom bemelegítésénél figyeljünk arra, hogy átmozgassuk és, hogy a homérséklete is felemelkedjen. Az egyik nem pótolhatja a másikat! Reggel érdemes bemelegíteni addig, amég a vastag ruházat nem akadájozza az izületeket a szabad mozgásban és közvetlenül a sportolás megkezdése elött is érdemes mégegyszer átmozgatni az izületeket és az izmokat. A bemelegítés másik fontos jelentosége, hogy az alacsony szintu izomkoordinációt megszünteti és "bejáratja" az idegpályákat.

Felszerelés ellenorzése
Az utazás megkezdése elött alaposabban nézzük vagy nézessük át a felszerelésünket. Ekkor ellenorizzük: a deszka sérülésmentességét, a kötések épségét, a csavarokat, csattokat, pántokat, a cipo csuklószerkezetét és csattjait. Emellett minden reggel a csúszás elött is fussunk végig a felszerelésünk ellenorzésén. Ismerjük a szocreál zománctáblát: ?SÉRÜLT SZERSZÁM BALESETET OKOZHAT?.

A megfelelo sportfelszerelés
A kérdés rögtön felmerül milyen felszerelést vegyek. A tanácsom nem sznobságra, hanem néhány év tapasztalatára alapul. A felszerelés még kezdoknél is érje el a közepes vagy jó minoséget. A másik véglet sem jó, ha valakinek sok pénze van és megveszi a versenyzoknek ajánlott modelleket. Ezeknek az embereknek csak azt az egyszeru hasonlatot tudnám hozni, hogy autótvezetni sem ferrárin kell megtanulni. Tahát vegyünk kezdoknek való jó minoségu felszerelést. Persze ha valaki nem teheti meg anyagilag akkor se tántorodjon el ettol a szép sporttól, mert mi is ózsdi deszkákon tanultunk tíz évvel ezelött, de sok bosszúságtól mentheti meg magát, ha szerez egy jó felszerelést. A másik lehetoség a bérlés. Ma már magyarországon sok kölcsönzo muködik. Érdeklodjünk körbe a lehetoségekrol és az árakról. A boltokban gyakran a szakemberek segítségét is kérhetjük.

A terep kiválasztása
Minden tudásszintre igaz, hogy a megfelelo terepen hamarabb tanulhatuk, kisebb a kudarcélmény és jobban elkerülhetjük a sérüléseket. Tehát a kezdoknél a pályának szinte alig legyen lejtése, legyen ellenlejto, azaz kifutó, széles legyen és kevesen akadályozzanak minket. Aki már középhaladóbb szinten van az kerülje a buckás, jeges, meredek és zsúfoltabb részeket. A haladók is csak tudásuknak megfelelo részeket snowboardozzanak be, ha bizonytalanok az adott szakaszban akkor inkább kerüljék el. Csak a bátorságunk fitoktatásából fölösleges az egészségünket kockáztatni.

Fáradt sportoló
Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor álljunk meg pihenni és csak utánna induljunk tovább. A fáradtsággal csökken a koncentráció képesség, az izmok is sérülékenyebbek, no a reakcióido és könnyen rossz döntéseket hozhatunk. Fáradtan ne próbáljunk már új dolgokat megtanulni, inkább hagyjuk a következo alkalomra. Itt térnék ki arra a sajátos magyar jelenségre, hogy gyakran tobb mint 500 Km vezetése után fáradtan elgémberedetten érkezünk a pályára. Ha lehetoségünk van akkor inkább szánjuk rá a pénzt és az idot, hogy elozo este utazzunk, vagy ha erre nincsen lehetoségünk akkor könnyu, rövid, átmozgató napot tervezzünk és jól melegítsünk be.

Idojárás és öltözék
Egyik tanárom kedvelt mondása, hogy "Nincs rossz idojárás, csak rossz öltözék". És mennyire igaza is van. Az öltözködésnél figyeljünk a réteges öltözködésre aminek nagy elonye, hogy könnyen igazíthatjuk az öltözékünk melegségét az idojárás változásaihoz. A belso rétegek feladata, hogy a komfortérzetet biztosítsák, hogy elvezessék az esetleges izzedtságot a testtol és, hogy könnyen tisztítható fehérnemük is legyenek egyben. A középso réteg célja, hogy meleg leyen. Mivel a levego nagyon jó hoszigetelo ezért ezek a rétegek lazán szott anyagokból állnak és ezért is vastagok. A külso réteg célja, hogy a víztol, hótól és a széltol megvédjenek, de ugyanakkor a test által termelt párát a szabadba engedjék. Erre ma már nagyon sokféle egyirányban lélegzo anyagot fejlesztettek ki. A ruházat ne akadájozza a mozgásk, a légzést és a vérkeringést. A fázás sokszor a végtagokból indul, ezérk különös figyelmet fordítsunk a jó krsztyure és cipore.

Lépésrol lépésre

Hogyan álljunk a deszkán?
Az elso kérdés. Hogyan álljunk a deszkán? Bal láb elöl(regular), avagy jobb láb elöl(goofy)? A válaszom ahogy elsore természetesebb(vagy másodikra vagy harmadikra).Úgy állj a deszkán ahogy kilépsz, ha hátulról meglöknek hirtelen( az lesz az elöl lévo lábad). Vagy ahogyan gördeszkázol, wakeboardozol, vagy a jégen csúszol. Azonban lehet, hogy csak az elso nap végén fogod biztosan tudni a választ.

Becsatolás
A megfelelo pályaszakasz az elso csatolásokhoz, egy teljesen egyenes sík terület, ami jól belátható, és ahol senkit se zavarunk haladása közben. Legeloször tisztítsuk meg a kötést és a cipot a hótól. Ha ez elmarad és a kötés valamint a cipo között hó marad, az pillanatnyi bosszúságtól kezdve (nem tudunk becsatolni), a komoly balesetveszélyig is terjedhet. A beeroszakolt havas cipo a kötésben nem biztonságos. Ha így pattintjuk rá a kötést, az terhelés hatására könnyen ledobhatja magáról a cipot. Fél lábon snowboardozni nagyon nehéz, foleg lendületes haladás közben, azonkívül nagyon könnyu megsérülni egy ilyen helyzetben. Miután tiszta a ciponk és a kötésünk, rögzítsük az elol lévo lábunkra az elmaradhatatlan szökevénypántot. Enélkül lelkiismeretes snowboardos el se indul, azonkívül minden pályán szigorúan kötelezo. Sík terepen nem szükséges, de késobb meredek pályán érdemes a deszkának egy (ágyat) egyenes helyet kialakítani. Így könnyebb lesz ráállni, bármilyenek is a viszonyok. Ha a deszka már nem csúszhat el, helyezzük az elol lévo lábunkat a megfelelo kötésbe. Elol csatos, kemény kötésnél nyomjuk a sarkunkat a kötés hátsó rögzíto részébe, majd pattintsuk a cipo orrára a kötés elso részét. A hátul lévo lábnál ugyanaz a helyzet és a sorrend is. Ellenorizzük, hogy feszesen fogja-e a kötés a cipot. A feszesség nem azt jelenti, hogy segítséget kell kérnünk a becsatoláshoz, hanem hogy a cipo ne mozduljon el a kötésben. Késobb, komolyabb pályákon próbáljuk eloször a deszka alatt állva, szemben a heggyel a kötésbe lépni, így a felemelkedés is könnyebb. Bizonytalan egyensúlyi helyzetben, a hátul lévo lábat betámasztjuk a völgyél alá, miközben az elol lévo lábbal a kötésbe lépünk. Ha már a második lábat tesszük a kötésbe, legyen a testsúlyunk az elol lévo lábon, a deszka fölött miközben az ujjainkon támaszkodunk. Vannak, akiknek a "sarokél" becsatolás könnyebb (szemben a völggyel) elsore, de nekik a felemelkedéssel sokkal több gondjuk lesz.

Eséstecnika
Minden kétséget kizáróan biztosak lehetünk abban, hogy a snowboard eséstechnika tökéletesen áthidalja a biztonsági (kioldás) síkötés hiányát. Függetlenül a testhelyzettol minden esésnél laza tónusban tartott végtagokkal landoljunk a hóba és keressük meg a két testfél "csúszó felületét". Kétféleképpen érkezhetünk a hóba: hanyatt vagy hassal (sarokél vagy lábujjél). Lábujjél (hassal) esésnél használjuk a combokat, mellkast és alkarokat, mint csúszófelületet. A fejet minden helyzetben fenntartva nyitott szemmel kövessük a kellemetlen esemény lefolyását. Sorrend a hóba érkezésnél: alkar (ne tompítsuk csuklóval), has, mellkas, combok. Sarokél (hanyadt) esésnél térdeinket a felso testhez közelítve, fenekünkön és hátunkon csúszunk, közben a két kar fékez és egyensúlyoz. Sorrend a hóba érkezésnél: fenék, hát, alkar. Folyamatos beérkezésre törekedjünk! Az eséstechnikákat eloször deszka nélkül gyakoroljuk, sík terepen, majd késobb deszkával a lábunkon (élesben) tanuljuk meg a technikát. A deszka helyzete az esésnél A deszkát minden esésnél ki kell emelni a hóból. Törekedjünk arra, hogy minden helyzetbol a deszkát magunk alól, az esés irányából eltávolítsuk. Könnyen belátható a mindenkori helyes tartás: a fejet felemelve tartjuk, a kéz védi a fejet és irányítja a csúszást. Ha végig irányítjuk mozgásunkat az esés és csúszás közben, sérülés nélkül, gyorsan fel tudunk kelni a hóból. Eloforduló hibák A deszka éle, ha csak egy pillanatra is leér a hóba, a deszka abban a pillanatban megáll és a snowboardos teljes súlyával és sebességével ütközik a saját deszkájával. Fenéken csúszásnál a hóba éro él eredménye egyfajta pattogó mozgás: a deszkát a rászakadó súly a hóból kinyomja, majd az él újból beleszalad a hóba, ezután a deszka újból rossz helyen lesz, és ez addig folytatódik, amíg a deszka és fájós sípcsontú tulajdonosa meg nem állnak. Hason csúszásnál ha a deszka alattunk helyezkedik el, a tanuló bármilyen okból leengedi a deszka élét a hóba, azonnal egy bukfenc tanúi lehetünk, ahol a tompító felület általában a fej.

Deszkához szoktatás
Helyszín: egyenes, kezelt pálya. Ez az elso igazi élmény a havon. Ne siessük el egyik gyakorlatot sem, hamar megtérül a türelmes gyakorlás. 1.Egyensúlyozás becsatolt lábakkal: Doljünk elore-hátra, jobbra-balra. Próbáljuk megérezni a mozgási és egyensúlyi határokat. Következo lépés: a deszkán becsatolt lábakkal guggoljunk le, majd emelkedjünk fel többször. Lassan mozogjunk, ellenorizzük az egyensúlyunkat. 2.Kanyarodó-kapaszkodó lépések: Az elol lévo láb van becsatolva, a hátul lévo szabad Kanyarodó lépések Forgassuk a deszkát a szabad láb körül körbe. Támaszkodjunk a szabad lábra, a becsatolt láb vezesse a mozgást, kissé hajlított térddel gyakoroljuk mindkét irányba a mozgást. Kapaszkodó lépések A deszkát magunk után emelve, hegyélét a hóba nyomva haladjunk felfelé egy enyhe emelkedon. Nagyon fontos, hogy a deszka hossztengelye meroleges legyen az esésvonalra. Kiemelt jelentoségu az élezo mozdulat: emeljük a sarjunkat és a cipo orrával (lábujjél) a deszkát megbillentve lökjük el magunkat. 3.Becsatolt lábakkal sík területen: Mindkét irányban próbáljuk a deszkát felugorva elfordítani. (Bemelegítés végén is jó gyakorlat.) 4.Sétáló lépések és korcsolyázás (rollerozás) sík terepen: Az elol lévo láb be van csatolva, a hátul lévo szabad. A hátul lévo szabad lábbal az elso kötés mellé lépünk és eltoljuk magunkat. Siklás közben a hátul lévo láb vagy a levegoben egyensúlyoz, vagy a hátsó kötés elé lépve segít az egyensúly megorzésében. Az ellökés pillanatában a testsúly a deszka fölött, az elol lévo lábon van. Ebben a gyakorlatban törekedjünk arra, hogy a deszkát a kötésen keresztül mozgatjuk. Ennek a megérzése igen fontos. Ha siklás közben az elol lévo lábat elforgatjuk a kötésszögbol, ennek az az eredménye, hogy megváltoztatjuk a siklás irányát. Az egész gyakorlat hasonlít a gördeszka hajtásához, vagy a rollerozáshoz. Eloforduló hibák A merev, nyújtott térdek minden esetben az egyensúly elvesztését eredményezik. A korcsolyázásnál, az ellökés pillanatában a testsúly nem a deszka fölött van, és a deszka nem elore csúszik, hanem oldalra kiszalad. Hogyan közlekedjünk a snowboarddal? Két jó megoldás létezik. Elso amikor az egyik kezeddel fogod, és a kötések a test felé néznek a csíponk egyik oldalán. Ha már nagyon húzza a kezünket a súly, a szökevény pántot rácsatolhatjuk a hátsó kötésre, és így máris egy vállra akasztható snowboardot kaptunk. Ha a biztonság az elso nálunk, akkor mindig csavarjuk a szökevény pántot a csuklónk köré. A második módszernél a deszka a hátunk mögé kerül, úgy hogy a fenekünknél hátranyúlva fogjuk az alsó élét miközben a szökevény pántot a csuklónk köré tekerjük. Soha ne két kézzel dobjuk el a deszkát, mert ha az egyszer elszabadul, arra rágondolni is rossz.

Alaptartás
Alaptartásnak hívjuk, azt a helyzetet, amit a snowboardos minden mozgás elott (pl. indulási helyzet) és után felvesz. Ez a kiinduló és egyben a végpont is a mozgások kivitelezésében. Egész testünk helyzetét a kötésszög határozza meg, ehhez alkalmazkodik a térd, a csípo, és a váll tartás is (egész test).A térdek enyhén hajlítva vannak, kényelmesen, torzió nélkül állnak. A csípo, a vállak vonala (a fejtartás is) is ennek megfeleloen, csavarodás nélkül néz a lábaink által meghatározott irányba.Karjainkat mellmagasságban magunk elott tartjuk (egyensúly). Tekintetünket elore szegezzük, ne a lábainkat nézzük mereven!

Alaptartásba kerülés ülésbol
Ha be vagyunk csatolva és gyönyörködünk a völgyben, de már csúszni is szeretnénk, a következo a teendoink: Húzzuk minél közelebb a fenekünkhöz a deszkát, támasszuk meg a hegyélt (sarokél) a hóban. Ha lehetoségünkhöz képest a súlypontunk legközelebb van a deszkához, két kézen támaszkodva nyomjuk a csíponket a deszka fölé, azután hátul lévo kezünket az elol lévo kéz irányába lendítjük, miközben az elol lévo kezünk ujjaival fellökjük magunkat. A másik módszer az ülésbol való felemelkedésre, szinte ugyanaz, mint az elozo, csak itt az elore lendülo hátul lévo kéz helyett a kezünk a deszkánk völgyélén kapaszkodva segít felemelkedésben.Másik kéz pedig a deszka fölé tol bennünket. A térdelésbol történo felállás sokkal könnyebben kivitelezheto.Becsatolt lábainkat kinyújtjuk, közben az ujjainkkal a hóban támaszkodva, fellökjük magunkat indulási pozícióba. Hiába szeretnénk felkelni térdelésbol, ha ülve helyezkedünk el, illetve fordítva. Mi ilyenkor a teendo? Felhúzott térdekkel, deszka végét a hóba vágva próbáljuk átfordítani a deszkát egy gyors mozdulattal. A hátul lévo láb oldalánál kézzel támaszkodunk, a másik kézzel lendítünk, a csípo pedig gyors csavarással segít nekünk. Eloforduló hibák Tapasztalat nélkül ülésbol, ha fel akarunk emelkedni, közelítenünk kell a deszkát és a csípot. Ebben a pozícióban a kezdok a deszkát lapra engedik, ami viszont kicsúszik alóluk, és így telnek el hosszú percek szenvedéssel. A térdelésbol felkelésnél a térdek nyújtottak, így a felkelés pillanatában át lehet billenni a völgyélre (sarokél).

Csúsztatás (rollozás)
A deszka hegyélén való csúsztatása alaptartásban oly módon, hogy a deszka hossztengelye meroleges legyen a pálya esésvonalára.A lejto elso igazi kihívása vár ránk. Nem kis feladat, de megéri, mert ha már ismerjük a csúsztatást, akkor már nincs olyan kijelölt pálya, ahol ne tudnánk leevickélni. Mint majdnem mindent a snowboardban, ezt is kétféle módon végezhetjük, lábujjélen vagy sarokélen. A térdelésbol induló lábujjél csúsztatást javaslom indulásként. Könnyebb a felkelés, és ha elveszítjük egyensúlyunkat, csak térdre huppanunk, így az esést a karokkal még tompítani is tudjuk. Csúsztatás lábujjélen Vágjuk a lábujjélt (hegyél) erosen a hóba, majd álljunk fel alaptartás helyzetébe. Térdek enyhén hajlítva, a kezek a test elott segítenek az egyensúlyozásban. Ne a deszkát nézzük! A fej egyenesen felfelé a hegy felé fordul. Elotte azonban bizonyosodjunk meg, hogy alattunk a pálya üres. A testsúly a két lábon egyenletesen van elosztva, a súlypont vetülete pontosan lábaink között, a deszka közepén helyezkedik el. A csúsztatás indításánál a deszkát a térd enyhe feszítésével lefelé billentjük, ezáltal a deszka megindul az esésvonal irányába. A deszka billentésénél a legfontosabb a mérték és a fokozatosság. A csúsztatás magas iskolája az, amikor a snowboardos úgy tudja irányítani a deszkát, hogy az állandó sebességgel, folyamatosan csúszik az esésvonalba. Ehhez meg kell találni azt a pályához képest megfelelo szögállást, ami se több, se kevesebb, és éppen megfelel a folyamatossághoz. A sarokél csúsztatásánál ugyanezek a szempontok, csak itt fokozottan figyeljünk a térd hajlítására és nyújtására. Ha a pálya túl egyenes, nehezen megy a felkelés, keressünk egy kissé meredekebb részt, ahol a felkelés nem okoz gondot. Egyenesen elore nézünk, a mellkas és a csípo elott karokkal segítünk az egyensúlyozásban, a térd enyhén hajlított. Indulhat a csúsztatás!

Egyenes siklás
Ehhez a gyakorlathoz keressünk egy kis meredekségü és hosszú kifutóval rendelkezo pályarészt. A siklás megkezdésénél az oktató tartsa a tanítványt, hogy amég nem készült el addig ne induljon el. A deszkát állítsuk esésvonalba és vegyük fel az alaptartást. A siklás közben egyensúlyozzunk és várjuk meg amég az ellenlejton lefékezodünk.

Falevél
A falevél nem más mint az elöbb megtanult rollozás terhelésvéltásos változata. A gyakorlat elején a deszka az esésvonalra meroleges legyen és álljunk alaptartásban. Most helyezzük át a testsúlyunk egy részét az elöl lévo lábbra, amire a deszka orra megindul a völgy felé. Ekkor már a rézsútsiklás alapjaival ismerkedünk meg. Mielott túlságosan is begyorsulna a deszka, helyezzük a testsúlyunkat a hátul lévo lábra és így a deszka eloször visszaáll az esésvonalra meroleges helyzetbe, majd a deszka hátsó rész indul meg a völgy felé. Most ismét terheljünk az elöl lévö lábra??. és így tobább.

Girland (karácsonyfa)
A szó jelentése: karácsonyfa virágfüzér dísz. A virágfüzér formája hasonló a következo gyakorlat hóban hagyott nyomával. Girland kanyarok: csúsztatott fordulók sorozata, egy irányba. A girland gyakorlása tökéletes elokészíto feladat az elso kanyarok végrehajtásához. Itt vagyunk újból a pálya tetején. Billentsük a deszkát az esésvonal felé az elöl lévo láb terhelésével és kezdjük el a megtanult rézsútsiklást. Amikor elég sebességünk van, elkezdhetjük az elso lábujj girlandkanyart. Tehát rézsútsiklásból a hegy felé kanyarodunk. Kissé süllyesztve a súlypontunkat indítjuk a fordulót, testtel a hegy felé fordulunk, és enyhén hajlított térddel, finoman a hátul lévo lábat lenyomjuk a völgy felé. Az eredmény, a deszka a hegy felé fordul. Mielott teljesen elveszítjük a lendületet, újból a völgy felé fordulunk és a testsúlyt az elol lévo lábra helyezzük, amíg csak a deszka el nem indul az esésvonal felé. Gyakoroljuk a pálya szélességétol függoen minél többször a gyakorlatot (sose engedjük a deszkánk végét megindulni az esésvonalba, a kanyar végén). Szem elott tartva: esésvonal-rézsutsiklás-kanyar-esésvonal-rézsutsiklás-kanyar sorrendet. A girland kanyarok elsajátítása tökéletes alapot ad a snowboard fordulók megtanulásához.

Tehermentesítések
A tehermantesítés fontos eleme a forduloknak. A tehermentesítés során csökkentjük a deszkára nehezedo testsúlyt és ebben az idointervallumban a deszkának az esésvonallal párhuzamos helyzetbe kell kerülnie. Ahhoz, hogy könnyebben megértsük, hogy mi is a tehermensesítés a szobamérleget hívjuk segítségül. Gondoljunk bele, ha lábunkal rugózunk a mérlegen akkor a mutató ninden pillanatban mást mutat. Van amikor többet a saját súlyunknál és van amikor kevesebbet. Magastehermentesítés A magas tehermentesítésnél gondoljunk arra, hogy ha guggolásbol felegyenesedést végzünk a mérlegen, akkor a felso holpontra érve a mérleg nyelve kevesebbet fog mutatni, mint a testsúlyunk. Ha ez a felemelkedés eroteljesebb és felugrunk, akkor egy pillanatig a súlyunk nulla lesz. Na ezt a pillanatot kell kihasználni a fordulo megkezdéséhez. A Magas tehermentesítés menete: -rézsútsiklás -testsúly süllyesztés -testsúly emelése és a deszka esésvonalba forgatása -kikormányzás -rézsútsiklás Mély tehermentesítés Gondoljunk bele, ha hirtelen leguggolunk, akkor a mérleg egy pillanatka kevesebbet fog mutatni, mint a testsúlyunk. Ha a térdhajlítás gyors, akkor még egy papírlapot is ki tudnak rántani a talpunk alól. Tehát egy pillanatra a súlyunk nulla. Ezt alatt kell a fordulót megkezdeni. A mély tehermentesítés menete: -rézsútsiklás -testsúly kiemelése -testsúly súllyesztése és a deszka esésvonalba forgatésa -kikormányzás -rézsútsiklás

Snowboard fordulók
A fordulók megtanulásával megnyílik az út a havasok birodalmába, és megnyílik az egyenes út az összes snowboard technika tökéletes elsajátításához. Ha valaki biztosan tud fordulni, akár csak alapszinten, annak csak a befektetett idején és szorgalmán múlik, milyen hamar jut el az igazán jó snowboardosok táborához. Aki az alapszintet tudatosan, jól csinálja, az ismeri az összes elemét, igazságát, törvényét a snowboard mozgásnak. Ezért nagyon fontos, hogy tökéletesen tisztába legyünk a kanyarodás összes fázisával. Összekötött csúsztatott fordulók A girland gyakorlása után a fordulót már tudjuk, bennünk van. Gondoljunk arra, hogy csak a két fajta (sarok és lábujj) girlandot kell összekötni. Azért hívjuk csúsztatottnak ezt a fordulót, mert itt a deszkát a lapján keresztül csúsztatjuk a másik oldalra és az élnek igazán nincs irányító szerepe a fordulóban. Rézsutsiklásból a testsúlyt az elol lévo lábra helyezzük, hogy a deszka meginduljon az esésvonal felé. Ekkor a tehermentesítéssel (kezdetben a magas ajánlott) közvetlenül az esésvonal átlépése elott átnyomjuk, döntjük a deszkát az ellenkezo oldalára a lapján keresztül. Ebben a fázisban a térd, a csípo, a váll mindig a leendo haladási irányba húzza a deszkát, a testsúly marad az elol lévo lábon, a hátul lévo láb finom nyomásával völgy felé segítjük a deszka kikormányzását. Az esésvonalból való kikormányzásnál a testsúly kissé hátrább kerül, de csak addig, amíg a deszka újból a rézsutsiklás helyzetébe kerül. Ezután megint az elol lévo lábra terhelünk. Újból sebességet nyerve elindulunk rézsútsiklásban a völgy felé. Majd ismét a tehermentesítés jön, közvetlenül az esésvonal elott "oldalt" váltunk, testtel újból a hegy felé fordulunk, lábainkkal a deszkát a hegy felé kormányozzuk. Most, hogy elvégeztük az elso összekötött csúsztatott fordulókat, már nincs megállás. Hasznos apróságok 1.Mindig arra nézzünk és testtel, amerre fordulni akarunk. 2.A testsúly maradjon mindi a deszka fölött. 3.Az esésvonal elotti közvetlen élváltás és kikormányzás a garancia arra, hogy nem fogunk túlzottan felgyorsulni és ijedtünkben elesni az esésvonal elérésének izgalmas szakaszában. 4.Sarokél kanyart végezzük eloször (könnyebb eloször kivitelezni) 5. Ha jól választottuk meg a terepet, tehát nem túl meredek, akkor ne ijedjünk meg ha a deszka nehezen kerül az esésvonalba. A váll eröteljesebb forgatásával ezt gyorsíthatjuk. Semi esetre se végezzünk ellenrotálást (ne rántsuk át a deszkát) 6. A tehermentesítést kezdetben inkább túlozzuk el annyira, hogy a deszka elemelkedjen a talajtól. Sebesség szabályozása Rengetegszer elofordul kezdo deszkásoknál, akik tudnak fordulni, hogy menetközben annyira felgyorsulnak, hogy kénytelenek "elesni", vagy jobbik esetben üggyel-bajjal megállni, mert nem tudják sebességüket kezelni. Ha a folyamatos kanyarodás közben deszkánk felgyorsul, az csak azért lehetséges, mert több idot töltünk az esésvonalban a szükségesnél és nem fejezzük be a kanyart teljesen. Az egyetlen megoldás az, hogy a hegy felé visszafordulunk a rézsutsiklás szakaszába (nem hagyjuk a deszkát kitörni), és csak innen engedjük útjára az új fordulóba deszkánkat. Az eredmény megnyugatató és folyamatos haladás lesz. Egyenletes sebességnél a technikai végrehajtás is több figyelmet lehet szánni. Élen vezetett forduló (carving) Ennél a fordulónál végre arra használhatjuk alpin lapunkat, amire igazán tervezték. Idáig nem tudtuk, mire jó a deszka keménysége, hídja és életformája, ideje kipróbálnunk, mit tud a deszkánk. Akinek puha deszkája van az se búsuljon, mert bármilyen felszereléssel meg lehet csinálni, az élen vezetett kanyarokat. A csúsztatott fordulóktól annyi a különbség, hogy itt a forduló ívének a nyomát a hóban végig a deszka éle karcolja a hóba és az élváltások nyomát, szinte látni se lehet a hóban. Helyes élhasználattal az élensiklásnál és a girlandnál is a csúszás elkerülheto, és gyönyöru, vékony (él) nyomokat láthatunk, ha alulról visszanézzünk a rézsutsiklásunkra és girland kanyarjainkra. A dolog tényleg egyszeru! Rézsutsiklásnál hajlítsuk sokkal jobban a térdeinket, nyerjünk megfelelo sebességet, billentsük a deszkát igazán hegy felé, hogy az él szinte belevágjon a hóba. Rövid gyakorlás után térjünk át a girlandra. Kezdjük el a gyakorlatot ugyanúgy, mint ahogy már tudtuk, ejtsük a deszkát az esésvonal felé, az elol lévo lábat terhelve. Az eltérés az, hogy itt sokkal korábban billentjük a deszkát át a másik élre, arra az élre, amit jól megterhelünk a testünkkel. Az élen vezetett fordulónál egy dolgot kell igazán megéreznünk. Tudjuk a deszkából kihajlítani, magát a kanyar ívét! Térdeink aktív munkájával a deszkát igazán az élére tesszük, és meghajlítjuk, az szinte magától fordul vissza a hegy felé. Ezen kívül sokkal több lendületre van szükségünk, amit agresszívabb süllyedéssel és emelkedéssel kontrollálunk. Ha a deszkánk tényleg az élén fut a hóba, látni és érezni fogjuk. A hóban hagyott nyomok gyönyöru, vékony "S" alakúak. Hasznos apróságok (II.) -Gyakorlás elején, minél hosszabb és nagyobb ívekre törekedjünk, késobb áttérhetünk a rövid ívekre, gyors élváltásokkal. -Hajlítsuk a térdeinket. Minnél jobban. -Tökéletes végrehajtásnál a testsúly pontosan és mindig az aktuális hegyélen van. Sose fog a deszka kicsúszni alólunk, ha az élen ott van a testsúlyunk! -Elegendo sebesség nélkül, sose billentsük a deszkát az élére, mert annak egy lassú hóba "dolés" lesz az eredménye! -A deszka élre billentését korán indítsuk el, az esésvonal elérése elott vállak és karok nem mozdulhatnak el. -Hatásos segítség a törzs és a váll helyes tartásának a kialakítása egy fadarab vízszintes tartása a kanyarok közben, a test elott, amit mindvégig a deszka orrát követve kell tartani. Hatása: - vállak nem mozdulnak el, -mellkas, váll szinkronban követi a deszka mozgását, -ne legyen a deszkával ellentétes irányú mozgás.

Vészmegállás
A nagyobb sebeségu fordulókkal egyidoben meg kell tanulnunk a vészmegállást avagy a farolást is. A farolásnál magas tehermentesítést használva a deszkát merolegesen fordítjuk a haladási irányra és a kiemelt testsúly visszazuhanásakor megterheljük a deszkát. A gyakorlat nehézsége csak a megfelelo terhelésen múlik, mert ha túl sok a deszkára jutó terhelés, akkor átesünk a deszka fölött. Ha pedig a terhelés túl kicsi, akkor meg kicsúszik alólunk a deszka és fenéken csúszunk tovább.

liftezés
Aki már síelt, annak furcsa dolog deszkával liftezni, aki még sohasem használta az alpesi felvonókat, annak ez igazán szokatlan. De azért ne ijedjünk meg, mert egy képzett oktatóval, megfelelo tanulóliften egy nap alatt elsajátítható az önálló lifthasználat. Aki pedig tudja a lifteket használni, az elott minden pálya megnyílik. Minden új feladatnál igaz, hogy csak jó minoségu, kezelt pályán (amely megfelelo meredekségu) lehet gyorsan fejlodni. Rengeteg pénzt és jókedvet takarítunk meg, ha a lift használatát egy kimondottan tanulófelvonón sajátítjuk el. Tanulófelvonó számunkra fontos tulajdonságai: ?egyenes pályájú, kanyar nem töri meg, ?lapos, kezelt talajú, ?kimondottan komótos, ?indulásnál nem ránt nagyot, ?kiszállásnál elég hely van ügyetlenkedni. De még mielott beállnánk a sorba a lifthez, keressünk egy sík területet és szoktassuk magunkat a felvonós mozgáshoz. A gyakorlat a következo: az elol lévo láb becsatolva, a hátul lévo a hátsó kötés elott nyugszik. Ismerost megkérve, síbottal húzassuk magunkat. Eloször kézzel fogjuk a síbot végét, majd ha ez már jól megy, tegyük a lábunk közé a hótányéros részt, helyezzük rá a testsúlyunk 2/3 részét, miközben kinyújtott karunkkal szorosan fogjuk magunk elott a síbotot. Helyes tartás Súlypontunk a deszka felett valahol az elso lábhoz közelebb esik. Testtel a haladás irányába fordulunk (térd, csípo, mellkas, fej). Húzós liftezés Ha végre ránk kerül a sor, ne ijedjünk meg a mögöttünk kanyargó embertömegtol. Mi csak a saját dolgunkra koncentráljunk! A legtöbb húzós liftnél, egy zöld lámpa jelzi, ha szabad az út, és egy piros ha várnunk kell. Piros állásnál, helyezkedjünk el az indulási helyen, tegyük a csákányt (korongot) a lábunk közé. A tartás ugyanaz, mint az elokészíto feladatnál. (A regular snowboardosoknak kényelmesebb a csákány bal oldalán, a goofyknak a jobb oldal a praktikusabb.) Mikor felkészültünk az indulásra, kérjük meg a liftkezelot, hogy indítson el bennünket az utunkra (meglöki a lábunk elotti indító pálcát). A legtöbb lift megrántja a szegény kezdo snowboardost, ami elsore komoly kihívás. Ennek kiküszöbölésére hajlítsuk enyhén a térdeinket, és doljünk kissé elore. Ilyenkor a testsúly inkább az elöl lévo lábon van. Ha már dolgoztatjuk a liftet és túlestünk az induláson, a következo feladat feljutni a lift végéig. Az elso egy pár méter erejéig, amíg nincs állandó sebességünk, a hátul lévo lábbal segítsünk az egyensúlyozásban. A deszka mellett, a cipo sarkán csúszva biztosítjuk a mozgásunkat. Ha az egyensúlyunk már szilárd alapokon nyugszik, tegyük vissza a szabad lábunkat a hátsó kötés elé. A liften való utazás azt jelenti, hogy testsúlyunk nagyobb részét a lift viszi, a maradékot mi magunk tartjuk a lábainkkal. Legfoképpen az elol lévo láb combizma fog elfáradni egy hosszabb és meredekebb felvonón. Ha még nagyon hosszú az elottünk lévo rész és lábaink remegve tiltakoznak a terhelés ellen, karjainkkal is besegíthetünk, csak úgy kell tennünk, mint a vízisíeloknek. A másik jó módszer a meredekebb felvonóknál az állandó testtartás változtatás, így mindig más izomcsoportot fogunk fárasztani, és elegendo energiánk marad a felvonó végéig. A felvonó végéhez közeledve, lazítsuk meg lábaink szorítását, és húzzuk magunkat közelebb a felvonó szárához. A kiszállási területnél egy gyors rántás a karral, és egy térdhajlítással gyorsan szabaduljunk meg a felvonótól, és próbáljunk olyan helyre csúszni, ahol nem zavarjuk az utánunk érkezoket. Helyes testtartás ?enyhén hajlított térd, ?súlypont a deszka fölött, valahol az elol lévo láb közelében, ?láb tartja a kötésszöget, a deszka nem tér el az egyenestol. Eloforduló hibák ?Indulásnál hátra terhelünk, így a rántást nem tudjuk kiegyenlíteni. ?Ráülünk teljes súlyunkkal a csákányra (vagy korongra) a súlypontunkat nem tudjuk a deszka fölött tartani. ?Nem fordítjuk a testünket a haladás irányába, tehát a deszka követni fogja a mozgásunkat. Liftezés székes felvonóval Rengeteg típusa létezik, minden alpesi országban más és más fajta, de mégis ugyanolyan rendszeru lifteket használnak. A legelterjedtebb a kétszemélyes típus, de találkozhatunk akár ötszemélyes ülofelvonókkal is. Szlovákiában a kétszemélyes régebbi típusok muködnek, de gyakran találkozhatunk idegöloen lassú és ósdi liftekkel. Ausztriában és Olaszországban 2-4 személyes modern felvonókkal csábítanak bennünket, ezeknél nem ritka a futószonyeges megoldású lift, ahol senkinek sem gond a be- és kiszállás. A francia liftek is jó minoséguek, csak szokatlanul alacsonyan jönnek a székek, amik nagyon gyorsan visznek fel bennünket a csúcsra. Az indulást a székekhez vagy lámpa, vagy egy csapóajtó jelzi. Szabad jelzésnél a kijelölt helyre kell csúsznunk és hátrafelé fordulva, a liftet nézve kell várakoznunk. Amikor a szék kb. másfél méterre van tolünk, enyhén doljünk hátra és nyújtsuk a lift felé kezünket, amivel a szék ülorészét megfogjuk és bekísérjük magunk alá egészen ülo helyzetig. A deszka végéig az egész út alatt a lábtartón nyugtatva egyenesen elore néz. Kiszállásnál kissé elore csúszva várjuk a megérkezést a kiszállás helyére. Itt lökjük el magunkat az ülorésztol két kézzel, testsúly az elol lévo lábon, és igyekezzünk a széktol oldalra távolodni.

Gyerekoktatás
Egész mostanáig a felszereléseket gyártó cégek, és a snowboard oktatással foglalkozók is csúnyán elfeledkeztek a 7-12 évesekrol). Nagyon nehéz a helyes technikát elsajátítani, 5-6 db zoknival kitömött sícipoben, a hozzátartozó testmagassággal is vetekedo deszkával egyetemben. Örömmel láthatjuk, hogy a szemfüles gyártók most már komyolyabb kínálatot nyújtanak ennek a fogyasztói rétegnek is. Emellett külön oktatási terv is készült a legfiatalabb snowboardos generáció számára (Egyesült Államok síoktatási programjában szerepel). Rengeteg snowboard iskola foglalkozik már ilyen korú gyerekekkel. Néhány helyen az életkor alsó határát 4 éves korra teszik, de az általánosan elfogadott alsó határ a 7 éves kor. A 4-6 éves korú gyerekek a síelést hamarabb sajátítják el, mint a snowboardot. A sarokél (vak oldal) egy ilyen korú gyereknél úgy muködik, hogy amit nem lát, az nem is létezik. Emiatt külön szoktatni kell a gyerekeket ennek a megérzésére. Mozgásfejlodés sorrendiségében egy ilyen fiatal gyerek konnyebbebn megtanulja elkülöníteni a függoelges-vertikális síkot (külön mozgatni a bal és a jobb testfélt), mint a vizszintes-horizontális síkot (elkülöníteni a mozgó lábakat, a felso testtol) Az oktatás kis csoportokban (max. 6 fo) ajánlatos, 7 éves kor elott magánleckék a célszeruek (képzett oktatóval). Az a fontos, hogy örömmel menjenek a pályára, mi pedig ne követeljünk tolük sokat. A felszerelésrol csak annyit, hogy a deszka hossza ne legyen kisebb a mellmagasságnál, de ne is legyen magasabb a nyakuknál. Ne állítsuk a kötésszögüket 0°-0°-ra, nekik a 40°-30°-os variáció megfelelo. Ilyen korú srácok felszerelése kezdésképpen puha felszerelés legyen, ezen kívül soha ne sajnáljuk a pénzt a védo felszerelésekre (térd, könyök, bukósisak, stb.).

Stílusválasztó
A nagy kérdés ugyanaz, csak másképpen hangzik, akár kezdo akár gyakorló snowboardos vagy. Puha vagy kemény (jó kérdés) felszerelés lesz az amiben az idodet a pályán töltöd? Ha az aktuális divatot akarod követni, akkor freestyle-osok hatalmas családjához fogsz tartozni. A tengerentúlon szinte száz százalékos ennek a tábornak az uralma, ideát Európában még tartja magát a kemény felszerelés (alpinosok) tábora. Ha nem vagy tájékozott akkor csak annyit kell tudnod, hogy a puha azért puha hogy kényelmesebb és komfortosabb legyen a siklás és könnyebb legyen az ugrás megvalósítása. A kemény pediglen azért kemény, hogy minél precízebben közvetítse az izmaid munkáját a deszkádra, ez fontos a nagy sebességnél és az élen vezetett kanyaroknál. Mindkét stílusnak ugyanaz az alapja, mindketto felszereléssel lehet élvezetesen és látványosan közlekedni a pályán, illetve a pályán kívül.

Zarándy András

 

Hirdessen itt!